China interzice computerele şi software-ul american în instituţiile de stat (Business)

Acţiunile guvernului SUA, care forţează companiile şi instituţiile de stat să nu folosească echipamente Huawei sa ZTE, au acum şi primul răspuns oficial din partea Chinei. Guvernul de la Beijing a ordonat astăzi ca toate instituţiile de stat să renunţe cât mai repede la tehnologiile produse de companii vestice, urmând ca acestea să fie înlocuite cu echivalente produse în ţară. Aceasta nu este o strategie deloc nouă, Rusia impunând în ultimii ani restricţii similare.

Practic, toate sistemele informatice care nu sunt produse de companii din China vor fi înlocuite. Guvernul chinez a oferit un termen de până în anul 2022 pentru a încheia tranziţia de la hardware şi software american la alternative construite de companii locale şi cel mai probabil că va reuşi. Anumite companii vor fi însă mai grav afectate de cât altele.

În timp ce producătorii de componente precum Intel sau AMD nu vor fi foarte afectaţi, întrucât şi producătorii chinezi tot aceste componente folosesc, întrucât sunt cam singurele opţiuni pe piaţa de PC-uri. Alte echipamente însă şi în special software-ul vor fi adevărate lovituri pentru companiile americane.

Microsoft de exemplu, ar putea pierde mulţi bani din licenţele pe care le vindea către instituţiile chineze, atât pentru Microsoft Windows, cât şi pentru Office, cel mai răspândit software pentru productivitate din lume. De asemenea, Apple, Dell şi HP vor înregistra de asemenea scăderi în vânzări, în cazul în care multe organizaţii guvernamentale foloseau computere produse de companii sau chiar smartphone-uri, în cazul Apple.

Totuşi, acest tip de decizie nu este obligatoriu nemaiîntâlnit în China şi ar fi putut fi luată chiar şi fără războiul economic cu SUA. În 2014, China a interzis băncilor să mai folosească servere produse de compania americană IBM, de exemplu.

China pare să încerce să creeze un ecosistem de hardware şi software pe care să îl controleze mai îndeaproape, ceva ce şi guvernul american încearcă să facă cu reţelele telecom, din frica spionajului din partea chinei. În acelaşi timp, China are acum un control mult mai bun asupra internetului din ţară, putând cenzura foarte eficient majoritatea reţelelor de socializare disponibile în ţară, iar de curând a blocat şi utilizarea unor servicii de tip VPN, care puteau trece peste aceste sisteme de cenzură.

(…)

Cuvinte cheie: china, sua, apple, microsoft,

Subiecte asemănătoare:
» Apple ar putea lansa iPhone 9 în 2020, pe lângă iPhone 12
» Apple şi Samsung chemate în instanţă pentru vânzarea de telefoane care emit radiaţii peste limitele legale
» SUA spune că Huawei le propune companiilor americane să încalce legea
» Primul test de performanţă cu Snapdragon 865. Cât de puternic este noul procesor faţă de Apple A13
» Apple explică de ce iPhone 11 urmăreşte permanent locaţia utilizatorului, chiar şi cu GPS-ul oprit

Articol original – China interzice computerele şi software-ul american în instituţiile de stat, de pe site-ul go4it.ro

Sursa stirii: go4it.ro